Jumaat, 11 November 2011

Bagaimana Nak Tahu Yang Dia Ada Hati Pada Ko

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, November 11, 2011 2 comments Links to this post
http://www.emocutez.com

Tajuk seperti di atas.

Bagaimana nak tahu kalau orang itu sebenarnya menyimpan perasaan @ ada hati pada ko? Tapi dia jenis 'lambat' dan takut untuk meluahkan isi hatinya...

Aku bukanlah pandai sangat. Tapi it's so obvious la beb!

Situasi :

Ko kawan dengan dia (si lambat). Kawan macam biasa. Hari-hari jumpa. Hari-hari cakap dalam telefon, dan hari-hari SMS..

At the end of the day, ko reveal yang ko dah berpunya. Then 'si lambat' macam mengelak diri daripada ko.

No more phone call, no more SMS and of course, makan pun tak duduk semeja dah.

See? Alasan yang 'si lambat' selalu bagi adalah : Ala, you tu hak orang. Dah berpunya.. Takkan saya nak kacau lagi..

Nampak sangat 'si lambat' tu ada hati kat ko. So selama ni dia kawan dengan ko dengan harapan ko akan menjadi pacarnya..

Kalau 'si lambat' tu betul-betul ikhlas nak kawan dengan ko, mesti dia tak kisah apa status ko. Bini orang ke, laki orang ke, tunang orang ke, kekasih orang ke.. Yang penting tau batas-batas sebagai seorang kawan.

Ini tak, tau-tau je dah lesap. Nampak sangat tengah patah hati duk layan perasaan sedih.. Paling tak boleh tahan siap mengelak lagi..

Lantak hang la.. Setiap orang ada prinsip dia kan..

By the way, i'm talking about men and women relationship ya!!
Bukan lesbian dan gay.
Ada faham??

Jumaat, 4 November 2011

Tally

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, November 04, 2011 1 comments Links to this post
Salam Aidiladha!!!

Sekarang aku baru je menjejakkan kaki ke rumah.
Seremban la, mana lagi. Tak senonoh punya perangai. Sampai-sampai terus online. Bukan nak mandi ke, makan ke. Hahahaha~ anak siapa lah ni.

Aduh, perjalanan dari Penang ke Negeri Sembilan hari ni memakan masa selama 6jam. Lama tu. Selalu 5jam dah boleh sampai. Mana taknya, highway sesak. Semua nak balik kampung sempena raya haji ni. Tu belum kira lagi accident. Huh! Melecet badan aku duduk dalam kereta lama-lama.

Abah pulak tak bagi aku drive, bertambah bosan aku dibuatnya. Ala, tau dah. Abah tak bagi aku drive sebab takut kena saman lagi. Hahaha~ anak dara dia ni suka bawak laju-laju. Tak mainlah bawak slow-slow, orang tua je bawak slow. Kah~ kah~ kah~

Sebelum balik kerja tadi, aku mendapat kabar yang tak berapa gembira...
Nawwal, aku luahkan kat sini je lah. Walaupun ko jarang-jarang bukak blog aku ni.

Nawwal,12/11/11 ni sempena perkahwinan ko, aku terpaksa bekerja, sayang.
Aku terpaksa! Aku terpaksa sebab on-call. Tu la ko! Pilih tarikh kahwin tak tally dengan jadual kerja aku. Huhuhuh~ maaf lah ye Nawwal.

Sebenarnya aku nak taip panjang lagi. Tapi memandangkan aku belum mandi....
Aku nak... CABUUTTTTTTTTTTTTTTTTTT~~

Bye!

Selasa, 25 Oktober 2011

Bekeng!!

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Oktober 25, 2011 0 comments Links to this post


Sangat bekeng…
Itulah perkataan yang boleh aku gambarkan pada seseorang.
Aku tau la aku orang baru. Jangan ingat sebelum ni aku ada posting mana-mana ye? I am totally fresh. Jadi aku dahagakan ilmu.

Apa yang aku nampak hari ni, aku tak pernah nampak pada masa lalu. Kalau ada dulu pun masa praktikal dulu. That was 4 years back. Ko ingat tak apa yang ko belajar 4 tahun lepas? Samar-samar kan?

At first, memang BELIAU tak pandang aku langsung.. Yelah, ikan bilis je. BELIAU tu dah tahap otai. Bila bercakap pun tak pandang muka. Takpe, aku sabar dulu. Demi secebis ilmu.. Aku tahan dan sabar. Then aku terfikir jugak. Macam mana nak ambil hati BELIAU ni.

Masuk hari kedua, baru aku tahu. BELIAU bukan bekeng. Bukan sombong dan bukan garang. Cuma BELIAU mahu aku sendiri yang banyak bertanya. Cara paling senang nak buat, adalah memperbodohkan diri sendiri.

Maksudnya di sini, kita pura-pura bodoh. Apa benda yang kita tahu, kita buat-buat tak tahu. Kita tanya je semua benda. Then, bila BELIAU lihat yang kita ni bodoh, BELIAU akan rasa kasihan. Dan rasa tanggungjawab untuk mengajar tu datang.

Lepas tu, kalau kena marah, kena perli, senyum je. SENYUM! TAK PERLU KATA APA-APA!
Buat-buat bodoh je. Anggap je yang dia paling pandai. Tapi memang la dia lagi pandai. Otai tu, berapa tahun dah kerja. Aku ni...

Maka bermulalah episod baru. Sekarang BELIAU kurang bekeng dah. Alhamdulillah. Kalau tak, terketar jugak lutut tu. Pagi-pagi stress wooo nak masuk keje. Macam-macam dalam kepala ni duk fikir : Hari berapa kali la aku kena marah? Hari ni dia tengking aku kuat tak?

Hahahaha.. harap-harap BELIAU tak marah-marah lagi..

Selasa, 18 Oktober 2011

I'm Back And Enggaged

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Oktober 18, 2011 12 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Dengan adanya berukband, insya allah aku akan kembali aktif tulis blog.

Sekarang aku baru sahaja menjejakkan kaki di Pulau Pinang yang 'tercinta' selepas bercuti panjang.

Panjang ke? Rasa macam tak puas pun. Aaaaa kenapakah cuti ini harus tamat?
Orang tengah rasa bahagia, tiba-tiba cuti habis pulak.

Tak apa. Selepas ini aku akan kembali fokus kepada kerja aku sebagai Pegawai Sains.

Last sebagai penutup :



Terima kasih kepada sesiapa yang sudi hadir dan memeriahkan majlis. To all my friends, thanks sebab datang dan menghilangkan nervous aku ni.

p/s : spoil betullah dua budak kecik kat belakang tu

Sabtu, 17 September 2011

Yesss!!! Ada Orang Rindu Aku

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, September 17, 2011 3 comments Links to this post
Salam.

Sebenarnya banyak aku nak cerita pasal kehidupan baru aku sekarang ni.

Tapi memandangkan masa tak banyak, internet pun susah nak dapat, maka tak dapatlah aku nak update blog selalu.

Minta maaflah kepada sesiapa yang follow aku selama ni. Dulu aku rajin update blog. Sekarang aku rajin kira kuman kat hospital. Kih kih kih~

Pokoknya sekarang, ada orang rindu kat aku..
Aku pun rindu kat ko wey!
Aku ingat lagi 1st day kita jumpa. Pakaian ko memang skema gila.
Siap pakai heels lagi.

Paling tak boleh blah, 1st day kerja ko dah kena bind buku kan?
hahahhaa!!

Ni lah orang yang duk rindu kat aku tu



Ok aku nak tido.
Bye.

Jumaat, 16 September 2011

Khabar Gembira Hari Malaysia 16/9/2011

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, September 16, 2011 2 comments Links to this post


RM 300 beb!

Jangan harap aku nak bayar!

Khamis, 28 Julai 2011

Aum!! Harimau Masih Lapar Lagi

Posted by LeptoSpyra at Khamis, Julai 28, 2011 1 comments Links to this post



Lagu :





Apa benda entry aku ni?

Aku bukan fanatik sangat pasal bola.

Tapi saja jadi excited sebab lagu dia best.

Boleh macam tu?


Oleh sebab aku pembela rabbit :


Hitam kuning
Hitam kuning
Hitam kuning

Go rabbit!
Go rabbit!

Good luck Malaysia!!

Jumaat, 22 Julai 2011

Penyu Gengster

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Julai 22, 2011 3 comments Links to this post
Muka ganas

Rambut punk kaler hijau










Steady bro...

Rabu, 20 Julai 2011

Wordless Wednesday : Sedang Menunggu

Posted by LeptoSpyra at Rabu, Julai 20, 2011 6 comments Links to this post




Sabtu, 16 Julai 2011

Penang, Aku Datang.......

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, Julai 16, 2011 16 comments Links to this post


Esok aku nak berangkat ke Penang.

Mungkin stay sana 2-3 hari.

Kawan-kawan, atau sesiapa yang baca entry ni, tolong doakan aku ye?

Doakan segala urusan perjalanan, makan-minum, dan ibadah kami (aku, mak, dan abah) dipermudahkan.

Doakan juga agar orang-orang kat sana lembut hati untuk terima penangguhan aku.

Ini penting beb! Kalau aku tak dapat tangguh, alamat burn la gaji aku yang berjumlah RM 1900++

Ini bukan trip bejalan-jalan sambil cari makan.

Aku pergi untuk lapor diri kerja gov kat sana.

Dan mungkin aku datang untuk dibambu oleh orang kat sana.

Aku dah terbayang dorang akan menjerit sambil menjegilkan biji mata pada aku, sambil berkata : "Banyak cantik muka kau nak mintak tangguh?"

Aaaaa~ tak dapat aku bayangkan kalau perkara tu benar-benar berlaku.

Nangis kat situ jugak kot..

Takpa, kalau nangis pun, aku ada ubat penenang.

Novel 5 tahun 5 bulan - HLOVATE-





Percaya tak, aku nangis time isi borang ni.

Serius tertekan isi borang-borang ni.




Kerana ia mengakibatkan tangan aku kejung.

Macam dah kena belut elektrik..

Ok, gambar di atas tu sangat melampau.. hahahah~


Doakan aku..

Assalamualaikum..

Jumaat, 15 Julai 2011

Cari Duit Lebih

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Julai 15, 2011 3 comments Links to this post
Memandangkan ekonomi aku sejak akhir-akhir ni meleset teruk, aku decide nak cari duit lebih sikit.

Bolehlah..

Kerja part time je. Kalau full time, kerja aku kat INTI macam mana pulak kan?

Jeng..Jeng..Jeng..



Boleh la..

Nak buat sara hidup..

Ahakkk~~

Setakat ni aku ada buat kontrak dengan syarikat cari gali minyak.

Rumah sewa pun banyak..

Yang bestnya, duit kutip setiap jam wo!!

Tanam jagung, 5 minit dah boleh jual..

Tanam nenas hari ni, esok dapat duit dah.

Alhamdulillah.. Kilang kayu aku pun maju jugak.

Bukan sikit pokok balak yang kilang aku proses.

Semua projek perumahan aku, kayu-kayu dia semua ambik dari kilang aku je..

Jimat sikit. Bukan apa, kalau beli dari kilang lain, for sure mahal kan..


P/S : Kalaulah duit-duit dalam ni boleh di cash out!!! Dah tentu aku kaya!!!

Selasa, 12 Julai 2011

Tekanan

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Julai 12, 2011 6 comments Links to this post



Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Tekanan

TEKANAN

Gov buat kerja LEMBAP!

Tapi suruh lapor diri nak CEPAT!

MANGKUK!!!!!!!!!!!!!!!

2 Bulan Yang Bakal Menyesakkan

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Julai 12, 2011 6 comments Links to this post
Salam..
Macam mana nak buat diri jadi lebih tenang?
Ada tak doa kasi segalanya berjalan dengan lancar dan mudah?

Aku bakal menghadapi 2 bulan yang sungguh menyesakkan nafas di dada.
Aku mungkin bakal kehilangan separuh dari duit yang aku kumpul selama ini.

Okey, aku terpaksa berangkat ke Pulau Pinang 18 Julai ni.
Honestly aku dapat kerja kat sana.
Masalahnya sekarang, company lama aku mintak 2 bulan notis berhenti.
That mean paling koman pun aku kena letak jawatan pada 11 September.
Sedangkan lapor diri 18 Julai.

Aku doa sangat orang Pulau Pinang tu baik hati bagi aku masuk kerja lepas raya.
Ya Allah, tolonglah..
Tolonglah permudahkan segala urusan hambaMu in Ya Allah..
Lembutkanlah hati mereka agar aku dapat tangguh dulu masuk kerja.

Kalau tak boleh tangguh, aku bakal berdepan dengan penalti company lama.
Tak cukup dua bulan notis means aku kena bayar 2 bulan gaji.
Sebulan gaji RM 1900.80
Kalau 2 bulan RM 3801.60
Parah...parah..

Bulan Ogos aku kena renew roadtax pulak.
Seribu lebih lagi.
Parah..parah..

Pastu kena servis kereta.
Mau 2 ratus jugak la.
Parah..parah..

Kira-kira balik, dalam 5K ke atas jugaklah bakal habis dama 2 bulan ni.
Sedihnya..

Duit mengalir macam air sungai.
Kalau mengalir masuk macam sungai tak apa.
Ni mengalir keluar macam sungai.
Masuknya lambat macam siput sedut.

Lagu ini sebagai pengubat hati.



So today were gonna
Take a time to show ya
The br- br- bright side of the dark side
Only think you oughta
No, you really gotta
See the br- br- bright side of the dark side
Ruby Gloom, Ruby Gloom...

Ya Allah, tolong tunjukkan aku "the bright side" daripada semua kejadian ini.

Ahad, 10 Julai 2011

Luahan Hati. Tak Payah Baca Pun Takpe....

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Julai 10, 2011 2 comments Links to this post
Nampaknya Jeng Jeng Jeng yang ni lambat lagi akan berlaku.
Tapi Jeng Jeng Jeng lain pula akan muncul.
Jeng Jeng Jeng yang pertama mungkin tertangguh sebab Jeng Jeng Jeng kedua tiba-tiba datang dalam hidup aku.

Luahan :

(1)



Arghhh~ aku letih la.
Dorang ni nak cepat, tapi buat kerja lambat.
Effect kat aku jugak!
Ko lambat, tapi suruh aku cepat.
Aku pun ada benda lain jugak nak buat.
Banyak benda aku nak selesaikan.
Kerja aku lagi.
Hospital lagi.
Nanti aku kena minta surat rujukan hospital lagi.
Sedangkan next appointment aku adalah 21 Julai.
Tekanan!!!!!
Mental aku! Nampak je macam ok. Dalam otak serabut macam penggosok kuali.



(2)



Aku sakit hati ni.
Nampaknya semua orang tak sabar nak suruh aku pergi.
Hari-hari bukak cerita pasal ******
Rancang itu, rancang ini..
Aduh... bagilah aku masa berfikir dulu.
Jangan desak-desak.
Cuba dengar pendapat aku pulak.
Bagi peluang aku buat keputusan sendiri.



(3)



Tadi pagi aku buat medical check-up.
Kat tempat swasta. Kerajaan punya lambat.
Bayar RM80.
Doktor macam hampagas.
Ujian buat cikai-cikai je.
Agak-agak la nak telan duit aku pun.
Aku rasa dia lelap mata je time isi borang check-up aku tu.
Takut jugak aku kalau laporan tu tak valid.
Ah! Lantak la kau!
Hah! Biar aku dedahkan..
Doktor tu Graduate IMU.
Patutlah...



(4)



Aku rasa teruk sangat sebab tak datang wedding kawan sekolah dulu.
Maaflah wei. Aku buat medical check-up tadi.
Lepas tu aku pergi pesuruhjaya sumpah.
Tak sempat nak datang wedding ko.
Sebenarnya sempat je kalau aku pergi terus rumah ko tu.
Tapi aku segan nak datang wedding ko dengan pakai baju kemeja.
Siap berlengas lagi.
Segan aku nak datang sana busuk-busuk.
Akhirnya aku pergi kenduri depan rumah aku je.



(5)



Aku marah sangat dengan budak yang main dengan arnab aku tadi.
Begini, depan rumah aku ada orang kawin.
Tetamu kat situ semua gayat tak pernah tengok arnab.
Semua budak-budak duk kerumun rumah arnab aku.
Habis arnab aku dorang buat main.
Huaaaa~~~ aku tengok ada sekor dah monyok je dalam tu.
Mesti sakit sebab budak-budak tu kerjakan.
Tsskkk....Tsskkkk... (T_T)



(6)



Aku suka.
Sebab ada orang tu panggil aku tiny bone.
Macam comel je nama tu.
Hahahahaha~
Tiny Bone..

Rabu, 6 Julai 2011

Nak Rembat Siapa Ye?

Posted by LeptoSpyra at Rabu, Julai 06, 2011 3 comments Links to this post


Sekapur sireh seulas pinang,
Semekar senyuman seikhlas hati,
Dengan rasa kesyukuran kami mengundang Tuan/Puan/Encik/Cik

"NANA & PASANGAN"


Wahahahaha~ aku nak paksa siapa jadi pasangan aku ni??

Zurai.. boleh tak ko tolong aku..

Tolongla..

Tolong..

TOLONG JANGAN KAWIN DULU!!

Kasi majlis aku langsung dulu, aci tak?? http://www.emocutez.com

Apa-apa pun, tahniah la wey..

Isnin, 4 Julai 2011

Iklan Ketiaq

Posted by LeptoSpyra at Isnin, Julai 04, 2011 2 comments Links to this post


Macam manalah dorang casting pelakon iklan ubat ketiak?

Ubat ketiak = deoderant

Aku terbayang :

Setiap calon yang datang casting iklan ubat ketiak ni kena datang dan beratur.
Masing-masing pakai baju sleeveless.

Lepas tu sorang-sorang angkat tangan tunjuk ketiak depan produksi iklan..
Macam nak buat kawad cam. Orang produksi iklan jalan mundar mandir sambil mengusha ketiak terdedah.
Hidangan free beb! Hidangan!

Lepas tu masing-masing tunggu result casting.
Orang produksi pun menjerit:

Si Polaaaaaaaaaannnnnnnnn…….ketiak ko itam – Okey, you’re out
Si Polonngggggggggg…..ketiak ko putih – Okey, you’re in

Wakakakakaka new method of humiliation

Ahad, 3 Julai 2011

Perihal Kahwin : Lelaki VS Perempuan

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Julai 03, 2011 6 comments Links to this post
Salam.
Kesempurnaan dalam maljis perkahwinan adalah impian bagi setiap perempuan.
Betul tak?
Aku mengaku sebab aku pun perempuan.

‘Tuduhan’ kaum lelaki yang perempuan selalu membazir time kahwin memang benar.
Pahit. Tapi itulah fakta!

Muslimin dan muslimat,
Kahwin ni bukan setakat sehari dua. Kalau boleh, semua pasangan yang berkahwin akan berharap yang mereka dapat survive dalam kehidupan berkeluarga.

Ayat ni yang lelaki selalu kata:

’Hari berlangsungnya majlis kahwin tu tak penting. Yang penting adalah kehidupan selepas berkahwin’

Betul.

Lelaki selalu kurang senang dengan sikap perempuan yang suka membazir pada hari perkahwinan. Contoh :

1.Baju nikah, baju sanding, baju itu, baju ini. Berapa pasang baju da ko nak salin?? Make-up lagi.

2.Hantaran yang mahal-mahal lagi branded. Pergghhh~ dulang hantaran berderet pulak tu. 21 berbalas 23. Membazir!

3.Duit hantaran jangan lupa. Nak pinang artis kena standby 50 ribu. Nak pinang lepasan ijazah, standby 40 ribu (wahahaha) lepasan SPM pulak standby 20 ribu.

4.Pelamin. Pelamin kalau boleh nak yang tinggi. Nak yang paling mahal. Nak yang paling banyak lampu lip lap. Dekorasi pulak nak yang ala-ala wedding of the year gitu.

5.Door gift. Ni pun perempuan selalu membazir. Nak yang mahal-mahal. Nak yang eksklusif. Bukan apa, bagi yang murah nanti takut jiran sebelah menyindir.

6.Kad kawin pun nak yang eksklusif. Kak, kad kawin ko tu tak ada siapa nak simpan. Ke longkang jugak nanti. Lainlah kad kawin ko tu betul-betul eksklusif siap bersadur emas bagai.

7.Wedding photographer. Kalau boleh nak pakai khidmat photographer yang popular. Ko sedar tak sebenarnya ko di caj lebih atas jenama photographer tu. Padahal kualiti gambar tahap amatur je.

Banyak lagi sebenarnya. Malu aku nak taip. Menggambarkan perempuan memang boros.

Yes! Lelaki amat bijak dalam hal-hal perkahwinan.
Tak macam wanita yang hanya mementingkan hari persandingan, lelaki lebih bersifat matang.

LELAKI LEBIH MEMENTINGKAN KEHIDUPAN SELEPAS BERKAHWIN.

Kalau tak, takkan wujud :







See? Memang benarlah lelaki lebih mementingkan kehidupan selepas berkahwin.

Tapi yang pelik tu, calon tak ada lagi, tapi dah study dulu.

Kahkahkahkah!!!!

GELOJOH!!!!

Jumaat, 1 Julai 2011

Ini Apa?

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Julai 01, 2011 1 comments Links to this post


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Ai, marah nampak??? http://www.emocutez.com

2 Kes Bongok Serentak

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Julai 01, 2011 4 comments Links to this post
Aku Bukan Seorang Pengguna Bijak..

Sadisnya hari ni.. 30 Jun 2011. Aku telah berjaya memokaikan diri sendiri.
Dek kerana tahap kerabunan yang melampau, RM 870 terbang. Spek mahal tu. Dah tu apa nak buat lagi.. Power naik mencanak.



Ikutkan spek aku ni tebal ni. Tapi nak nipiskan punya pasal, aku bayar je la buat kasi nipis. Kalau aku boleh rawat sendiri penyakit rabun ni, dah lama aku buat. Tak payah tempah spek mata.

Amik garam, gula, kunyit, tonyoh kat mata. BLINGGGG~ Mata ibarat dilahirkan semula. BONGOK!!!

Sakit hati bertambah bila balik tu. Ada orang membebel betapa aku bukan seorang yang pandai berbelanja..

Siap gelakkan aku sambil kata : Hahahaha... Blanja kne bijak .....

Nasib dalam SMS je dia gelak. Kalau depan-depan, aku tak tau apa jadi kat dia.
Tau-tau esok keluar berita muka depan Hariam(haram) Metroll

Arggghhhh~ dah tu nak pulangkan balik spek ni ke? Semudah itu?

Betul ke kalau buat spek kat luar lagi murah berbanding buat kat dalam??

Okey contoh : Ada Focus Point. Satu kat dalam Giant, satu kat luar Giant.

Betul ke kalau buat kat kedai Focus Point LUAR Giant adalah lebih murah berbanding buat kat Focus Point DALAM Giant??

Ada sesiapa boleh sahkan? Itupun kalau ada orang baca entry cabuk aku ni..

Lagi sakit hati bila nampak 2 kad. Ayat seribu dinar dengan ayat kursi. Wait! Dont get me wrong. Bukan aku benci sesuatu yang berkaitan dengan hal-hal keagamaan. Tapi....

Lepas aku keluar dari Giant, menuju ke parkir, ada seorang umat manusia mengekori aku..

Dia panggil aku

“ka...ka...ka..”

Korang boleh agak dia orang mana kan?
Aku nampak dia pegang barang. SAH! Nak jual barang dengan aku.

Laju-laju aku jerit kat dia

”TAK NAK” (jerit sebab dia di seberang jalan. Bukan sebab aku monster)

Pastu dia cakap

”Saya nak bagi saja...”

Aku geleng dan terus melangkah.
Boleh dia ikut aku sampai kereta.

BushidoMaster betul!! Dah dekat dengan aku, mula dia membebel...
Dia hulur kad 2 keping. Ayat kursi dan ayat seribu dinar.

Aku amik la. Sebab tadi awal-awal dia kata nak bagi sahaja kan?
Tanpa aku perlu bayar!!

”Ka, Pakistan lagi banjir. Perlu derma bagi beli selimut”

SELIMUT!!!

Aku malas nak dengar dia bebel panjang.. Aku hulur not RM10..
Boleh pulak dia kata

”Ka, mau beli selimut 19 ringgit 90 sen. All muslim bagi ini..”

Sambil menunjuk sekepuk duit. Mostly not RM10

Aku tanya dia

”RM10 sahaja tak boleh ke?”

Dia balas

”Selimut harga 19 ringgit 90 sen”

BINGKAI UBI betul... Dari aku ikhlas nak bagi RM10, dia mintak RM20 pulak.

Dah lepas tu dia desak lagi. Aku ni malas nak layan panjang-panjang, aku bagi je la lagi RM10.

Damn.. RM20 dah lepas kat umat tu.
Lepas happy dapat duit, mula la dia mendoakan aku macam-macam.
Bagi sesiapa yang pernah terkena, korang tau la macam mana kan.

Damn. Aku ikhlas bagi RM10 je. Lagi RM10 tu aku tak ikhlas. Ko yang paksa aku.
Aku pun tak pasti ko nak beli selimut ke, atau memang saja nak pau duit aku.

Aku tau muka aku innocent dan baik(hahahahaha) sebab tu ko suka mintak duit kat aku.
Dalam seminggu, dua kali aku kena. Dua kali aku pergi Giant, dua kali aku kena pau.Geng ko jugak kot.

Hari tu aku ’BELI’ surah yasin dan ’kotak-kotak’
’BELI’ secara IKHLAS.
Nasib share 2 orang dengan Faizah. Kurang sikit BEBAN.

Duh!!! Aku bukan kaya. Sekali sekala tak apa. Ni banyak kali.
Mau je aku panggil Mazidul Akmal Sidek buat kerja kat situ.
Baru ’bersih’ sikit kot kawasan tu.

BONGOK 1- Beli spek harga sama dengan gaji sebulan pekerja kilang

BONGOK 2- Kena pau seminggu dua kali sambil ’TERBELI’ ayat kursi, ayat seribu dinar, surah yasin, dan kotak-kotak






Terima kasey!!!

Selasa, 28 Jun 2011

Ku Menunggu .......

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Jun 28, 2011 1 comments Links to this post
Arrrggggghhhhhhhhh....

Penantian satu penyeksaan.

Jadi ke tak jadi ni?

Tak jadi, habaq awal-awal.

At least aku tak mengharap sangat.

Banyak tu nak kena siapkan.

MODE : Stress tahap gaban (tapi buat-buat cool) http://www.emocutez.com

Current activity :

Bersantai di rumah.. Hari ni aku cuti secara illegal. Hisyyy... Ini rahsia kita.

Gila aku nak pergi kerja dengan suasana sunyi macam tu.

Labmate telah terbang ke Sabah & Sarawak untuk bercuti.

Takkan la aku yang jarak 'kampung' hanya sekangkang kera kena pergi kerja pulak kan?

Ini tak adil. Hahahaha~

Tujuan utama lari (bercuti) :

Mengelakkan diri dengan jayanya daripada meeting.

Seriously meeting tu damn boring http://www.emocutez.com

Mana aku tau? Cit, from previous meeting la. From previous meeting aku dah boleh agak meeting hari ni memang boring.

Anyway, siapa yang suka meeting kan? Lainlah kalau datang meeting dapat hadiah snack plate KFC. Hahaha~

HOLD on.. aku diburu rasa bersalah kerana CTA (cuti tanpa izin)

MAKA ....



Hari ni cuti, hari ni apply. Apply pukul 2 lebih pulak tu.
REMARKS : Emergency <-- tak menahan!!

Jangan jadi macam aku.

Kerjalah dengan berdedikasi!!

Ya Allah, ampunkan aku.

Bos, I manyak soli arrr...

Sabtu, 25 Jun 2011

Teman Hujung Minggu : Baju Melayu Hijau Serindit

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, Jun 25, 2011 1 comments Links to this post



(I)

Hidup seorg Wardah senang sahaja. Dia bersyukur kerana dia tidak pernah menghadapi situasi yang sukar (setakat inilah).


Hidupnya menjadi drama apabila mama mula campur tangan. Dia tidak mahu jadi anak tak dengar kata. Jadi harus bagaimana dia, untuk menghalang rancangan 'mencari jodoh' mama itu?


"Mama, janganlah libatkan Ilham. Biarlah lelaki tu nak pilih suka siapa pun."


(II)

Dia bukanlah lelaki yang mudah jatuh cinta; namun tak ramai yang percaya akan hal itu. Dulu, hatinya juga pernah 'hilang' daripada dirinya. Sekali. Tak ramai yang tahu tentang itu!


"Apa yang I dapat kalau I tolong you?"
"You dapat jadi boyfriend I."


Tapi apabila dia betul-betul jatuh hati pada seseorang, orang itu pun tak nak percaya. Sedihlah.


Baru baca prolog.

Macam best!

Tak sabar nak selak the next 430 pages!!

Hahaha~ sebenarnya aku jarang beli novel. Aku lebih banyak beli buku motivasi.

Tapi semalam 'tersambar' pulak novel ni.

Popular dekat 9Avenue Nilai baru bukak. So, ada diskaun sempena grand opening.

Harga asal RM19.00 tapi dapat beli dengan harga RM15.50 berbaloi-baloi.

Nampaknya aku akan memburu novel Jemari Seni pulak lepas ni..

Jumaat, 24 Jun 2011

Makna Ketenangan

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Jun 24, 2011 3 comments Links to this post



1. Memandu di lebuhraya pada kelajuan 100km/j

2. Memandu di jalan kampung dengan kelajuan 60km/j

Aaaaaaa~ sangat menenangkan!!

Cubalah!

Seronok sebenarnya memandu ni. At least bagi aku la.

Untuk orang yang jarang keluar macam aku, for sure teruja bila kadang-kadang dapat tengok dunia luar..

Cit! Dunia luar bagi aku adalah highway dan jalan lama Labu..

Tu je nak cakap..

Bye!

http://www.emocutez.com

Khamis, 23 Jun 2011

Bergambar : Cara-cara Breastfeed!!!

Posted by LeptoSpyra at Khamis, Jun 23, 2011 1 comments Links to this post
Hahahahahahaha~

Tajuk sebenar : Cara-cara breastfeed anak arnab

Bahan-bahan :

1) Ibu arnab




2) Anak arnab baru lahir




Cara-cara breastfeed :


1) Cekup ibu arnab dengan berhemah lagi lembut. Ini untuk mengelakkan ibu arnab stress




2) Cekup anak arnab baru lahir dengan berhati-hati. Itu pun kalau ko nak anak arnab tu hidup lama la



3) Baringkan ibu arnab, dan letakkan anak arnab tersebut di bahagian abdomen ibu arnab. Anak arnab yang 'noob' itu akan berusaha sendiri mencari puting susu ibunya. Ini hasilnya










Sambil-sambil tu, ko urut la ibu arnab tu.. Kasi dia tenang dan rileks sikit.

Asyik duduk dalam sangkar, sekali sekala ko bagi la dia layanan ala-ala spa 5 bintang.

Ececeh~


Bagi anak arnab tu menyusu sampai dia kenyang.

Macam mana nak tau dia kenyang?

1) Tengok tahap kebuncitan perut. Semakin buncit perut, semakin kenyang anak arnab.

2) Anak arnab tu sendiri berhanti menyusu. Tu tandanya dia dah kenyang. Bukan setakat kenyang, tapi dah muak..

Selamat mencuba..

Perhatian : BAGI LELAKI YANG SUDAH BERKAHWIN, JANGAN PRAKTIKKAN TUTORIAL INI PADA BINI ANDA. BINI ANDA AKAN PANDAI SENDIRI MENYUSUKAN ANAK ANDA.

Rabu, 22 Jun 2011

Wordless Wednesday : GUILT

Posted by LeptoSpyra at Rabu, Jun 22, 2011 0 comments Links to this post








...

...

Selasa, 21 Jun 2011

Nak Tahu Rahsia??

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Jun 21, 2011 4 comments Links to this post



Tanda lelaki terdesak cari jodoh :

1. Dia add ramai perempuan dalam Facebook, walaupun tak kenal

2. Mula memasuki laman cari jodoh

3. Mula mengubah penampilan diri

Ouhhhh~ sila percaya!!

Ahad, 19 Jun 2011

Jeng..Jeng..Jeng..

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Jun 19, 2011 4 comments Links to this post
Nantikan ....

Doakan semuanya berjalan lancar ye?

Terima kasih..

Bila dah selesai, aku akan bagitau berita gembira ini..

Doakan ye???

Doakan ye???

Doakan ye???

Doakan ye???

DOAKAN YE???

Ko nak doakan ke tidak?

Baik ko doakan!!! Kalau tak ............... http://www.emocutez.com

Jumaat, 17 Jun 2011

Petang Jumaat : Ramai Kena Ceri-Beri

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Jun 17, 2011 1 comments Links to this post
Sebelum tu, nak buat iklan sikit.

Berkenaan entry ini ianya bukan kisah peribadi aku.

Hahahaha~ jadi tak payahlah ucap takziah segala.

Tapi apa pun, terima kasih atas keperihatinan KO wahai Ayuni aka Hunny Bela(hantu).

kih~ kih~ kih~


Cakap pasal petang Jumaat, betul ke ramai yang kena ceri-beri?

Ceri-beri tu apa?

Cirit-birit ko tau tak?

Aku tau la esok cuti, ko nak balik kampung kan?

Tapi tak payah la memandu secara melulu.

Aku pun ada kereta jugak.

Aku pun bayar road tax jugak.

Tol pun aku bayar tau?

Ko ada? Ada jugak kan?

Jadi, mari sama-sama kita jadi pemandu yang reti hormat pemandu lain ye?

Jadi pemandu yang ada sivik, boleh tak?


Aku kalau nampak kereta laju macam pelesit, mesti hati aku duk fikir :

"Ouh, sian, tah* dah nak keluar tu. Tak tahan nak ke tandas tu"

"Ouh, ni kena jangkitan E.coli ni. Cirit birit teruk ni. Tak apa lah, bawak la laju lagi, nanti tah* keluar pulak"

Kalau aku baik, aku maafkan. Anggap je la dia ada emergency case.

Saudara mara meninggal ke, nak lawat orang nazak ke kan?


Tapi hari ni aku jahat.

Kah~ Kah~ Kah~

WRU ****

Ko sekeluarga cirit-birit ye?

Makan apa tadi?

Kena Reject Dah !!

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Jun 17, 2011 5 comments Links to this post

Kasih tak sampai.

Sayang tak disambut.

Cinta tak dipeduli.

Orang dah tak suka..

Terima sajalah..

Kasih terlerai dalam SMS.

Nasib tak kawin lagi.

Kalau tak, cerai pun guna SMS.
 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez