Ahad, 3 Julai 2011

Perihal Kahwin : Lelaki VS Perempuan

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Julai 03, 2011
Salam.
Kesempurnaan dalam maljis perkahwinan adalah impian bagi setiap perempuan.
Betul tak?
Aku mengaku sebab aku pun perempuan.

‘Tuduhan’ kaum lelaki yang perempuan selalu membazir time kahwin memang benar.
Pahit. Tapi itulah fakta!

Muslimin dan muslimat,
Kahwin ni bukan setakat sehari dua. Kalau boleh, semua pasangan yang berkahwin akan berharap yang mereka dapat survive dalam kehidupan berkeluarga.

Ayat ni yang lelaki selalu kata:

’Hari berlangsungnya majlis kahwin tu tak penting. Yang penting adalah kehidupan selepas berkahwin’

Betul.

Lelaki selalu kurang senang dengan sikap perempuan yang suka membazir pada hari perkahwinan. Contoh :

1.Baju nikah, baju sanding, baju itu, baju ini. Berapa pasang baju da ko nak salin?? Make-up lagi.

2.Hantaran yang mahal-mahal lagi branded. Pergghhh~ dulang hantaran berderet pulak tu. 21 berbalas 23. Membazir!

3.Duit hantaran jangan lupa. Nak pinang artis kena standby 50 ribu. Nak pinang lepasan ijazah, standby 40 ribu (wahahaha) lepasan SPM pulak standby 20 ribu.

4.Pelamin. Pelamin kalau boleh nak yang tinggi. Nak yang paling mahal. Nak yang paling banyak lampu lip lap. Dekorasi pulak nak yang ala-ala wedding of the year gitu.

5.Door gift. Ni pun perempuan selalu membazir. Nak yang mahal-mahal. Nak yang eksklusif. Bukan apa, bagi yang murah nanti takut jiran sebelah menyindir.

6.Kad kawin pun nak yang eksklusif. Kak, kad kawin ko tu tak ada siapa nak simpan. Ke longkang jugak nanti. Lainlah kad kawin ko tu betul-betul eksklusif siap bersadur emas bagai.

7.Wedding photographer. Kalau boleh nak pakai khidmat photographer yang popular. Ko sedar tak sebenarnya ko di caj lebih atas jenama photographer tu. Padahal kualiti gambar tahap amatur je.

Banyak lagi sebenarnya. Malu aku nak taip. Menggambarkan perempuan memang boros.

Yes! Lelaki amat bijak dalam hal-hal perkahwinan.
Tak macam wanita yang hanya mementingkan hari persandingan, lelaki lebih bersifat matang.

LELAKI LEBIH MEMENTINGKAN KEHIDUPAN SELEPAS BERKAHWIN.

Kalau tak, takkan wujud :







See? Memang benarlah lelaki lebih mementingkan kehidupan selepas berkahwin.

Tapi yang pelik tu, calon tak ada lagi, tapi dah study dulu.

Kahkahkahkah!!!!

GELOJOH!!!!

6 comments:

kerull on 3 Julai 2011 3:52 PTG berkata...

lucah!

Mohd Faizal Bin Adnan on 16 Julai 2011 9:22 PG berkata...

bertunang pon dah mcm bersanding
zaman skg ni.. agak2 ader x org bertunang pakai baju biasa2 mcm
kt BBB tu hehe...
-fuad-

Hana on 16 Julai 2011 9:02 PTG berkata...

ada2.. saya lah orang itu.
kalau boleh time tunang nak pakai baju raya je :))

mohamad fuad bahman on 21 Julai 2011 2:02 PTG berkata...

hek yeke..
hana nk bertunang ngan sape la tu
bertuahnya :D

kebanyakan membe2 sya yang lelaki
bila bertunang slambe je pakai
baju biasa, yang perempuan pulak
da macam pengantin he :D

Hana on 22 Julai 2011 10:30 PG berkata...

mana tau lagi dengan siapa maaa..

tunggu je la jodoh nanti. hehehe

mohamad fuad bahman on 22 Julai 2011 11:04 PG berkata...

okies huhu :P

 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez