Sabtu, 18 Ogos 2012

Dilema

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, Ogos 18, 2012 4 comments Links to this post
Salam

Rumah mertua dekat pun,
belum pasti dapat menjamin
ketenangan fikiran semasa di hari raya..

Sekian terima kasih

Khamis, 16 Ogos 2012

Missing Me? Update Diri Yang Dah Lama Menghilang

Posted by LeptoSpyra at Khamis, Ogos 16, 2012 1 comments Links to this post
Assalamualaikum..


Kepada sahabat-sahabatku.. Terima kasih coz sudi jenguk blog ni.
Dah lama kot aku menghilang.
Aku notice yang follower dah berkurang. Yelah blog lama tak ber-update, siapa nak follow kan?

Update yang pertama..

AKU DAH KAWIN.
Tanggal 1 Jun 2012, dengan 2 kali lafaz (laki aku nervous), aku sah menjadi isteri kepada lelaki yang sangat aku cinta & sayang.


Abaikan muka aku yang berlengas tu...
Terima ksih pada tetamu yang hadir.


Update kedua..

Aku STRESS.
Hari tu aku muntah kat office.
Semua ingat aku pregnant.
Sekarang dorang duk tanya : Dah ada isi ke?
And the same question again and again....................................




Isi apa? Isi hati? Isi perut?
Aduiyai.. Sabar la beb! Dah la aku duk jauh dengan laki aku.
Sorang Terengganu, sorang Penang..
Ko nak expect aku pregnant cepat ke?
Daripada ko duk tanya-tanya tu, baik ko doakan aku.
Tak gitu??


Update ketiga..

Aku dah sampai rumah.. Negeri Sembilan.
Aku drive dari Penang ke sini selama 5 jam seorang diri.
Waaaa satu pencapaian buat aku.
Mak abah terbeliak biji mata sebab aku sampai lebih awal dari jangkaan dorang.

Dont worry Ma, Pa (cewahhh) saman speed trap nanti Nana bayar ye?
Muahahahahaha~


Update keempat..

STRESS lagi. Ahhhh~ manjang stress la ko ni Hana.
Stress sebab laki aku tak balik raya lagi.
Jadi aku keseorangan.
Harap-harap beliau berjaya menceluskan diri pada malam raya.
Amik off ye? Simpan off menimbun tu buat apa???
Harap-harap pagi raya ni dapat salam dan cium tangan suami..
Huhuhu barulah feel kali pertama beraya sebagai suami isteri.
Tak gitu?


Update kelima..

Ni saja nak bagi tau..
Aku suka pakai jeans lelaki.
Kalau nak beli jeans, aku selalu search kat bahagian jeans lelaki.
Senang nak cari..
Lepas tu jeans dia tak low cut..
Pinggang bukan bawah pusat.
Kalau jeans perempuan, banyak yang low cut..
Rasa macam nak terlondeh..

Lagi satu jeans lelaki sesuai dengan ketinggian aku.
Tak payah tawaf 1 kedai tu.
Hahahahaha~

Itu sahaja.. Sekian terima kasih..

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri.
Maaf zahir dan batin. Maaf kalau ada tersilap dan terkasar bahasa.

P/s : Raya tahun ni tak banyak iklan touching-touching kan?


Ahad, 19 Februari 2012

Bersediakah Aku?

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Februari 19, 2012 3 comments Links to this post
Assalamualaikum..

Lama rasanya tak membebel dalam blog sendiri. Huhuhu~
Harap pembaca blog ni taklah bosan membaca. Terutama sekali Ayuni.
Ko kata ko rindu aku kan?
Nah, bacalah puas-puas.

Aku sekarang dah tak boleh nak kerap update blog macam dulu.
Sebab pertama aku sibuk dah sekarang. Kat lab tak boleh main internet.
Kena block kot. Lagipun aku duduk sebilik dengan senior microbiologist.
Sekali dia jeling aku, aku boleh pengsan!

Sebab yang kedua, aku tak tau nak update apa. Life aku dah jadi bosan duk kat rumah flat ni. Jiran-jiran aku pulak jenis bangsa yang tak reti tutup pintu. Asal aku keluar je, mesti nampak segala isi rumah depan ni. Yang lelakinya bertelanjang tak pakai baju. Yang perempuannya sedang sibuk menumbuk cili dengan lesung batu. Meh aku check tombol pintu rumah korang, rosak ke??

*************************************************************************************

Aku telah membuktikan bahawa aku mampu hidup sendirian di Penang. Ye, memang aku mampu. So sesiapa yang pernah kutuk aku dulu, sila buntangkan mata anda. Bukan nak cakap besar, aku akui memang ada kesukaran, tapi aku berjaya.

Ceritanya begini. Sedang elok aku dan abah aku hidup bahagia di Penang, tiba-tiba kami mendapat panggilan telefon yang mengatakan makcik aku sedang kritikal di Hospital Ampang. Lalu ayahku pulang ke Seremban meninggalkan anaknya di sini.

Tak lama selepas tu, makcik aku dijemput ilahi. Tapi, satu lagi berita sedih datang. Pak long aku pula sedang nazak di Hospital Seremban. Maka bertambah lamalah abah meninggalkan anaknya sendirian di Penang.

Kini, kedua-dua Makcik dan Pak Long aku dah kembali ke rahmatullah. Abah pun dah balik semula ke pangkuanku... Dengan attitude yang sama, abah masih nak teman aku di sini. Terima kasihlah abah.. Kasihmu ke syurga. Sob..sob..sob..

*************************************************************************************

Sekarang ni persiapan aku untuk menjadi halal kepada seorang lelaki masih lagi berjalan. Arrrrggghhhh~ serabut meh!

Kesian mak aku kat rumah. Mesti dia lagi serabut.

Since ini adalah langkah pertama aku, aku masih buntu nak tentukan pilihan terbaik. Woi! Bukan pilihan bakal suami. Tapi pilihan pakej-pakej perkahwinan la!! Bakal suami aku dah pilih awal-awal dah. Hahahaha~

Aku rasa semua mahal. Takkan aku yang kedekut kot?
Kalau boleh, aku nak cut bajet.
Tapi aku tak tau nak cut tang mana.
Patutkah aku cut baju? Dan bersanding menggunakan T-shirt?
Ataupun aku cut lauk kenduri? Dan membiarkan tetamuku lapar?
Aisyyy!!
Dan, apasal wedding photographer sangat mahal?
Amik gambar je kan?????
Hahahaha~
Ok, aku kedekut. Tapi, kedekut bertempat. Huhuhuhu!

*************************************************************************************

Aku ada peristiwa yang memalukan nak dikongsi.
Tapi patut ke aku kongsi?
Merah muka kot kalau ingat balik.
Setakat ni, hanya 3 orang je yang tahu kejadian ni.
Aku, orang itu, dan En. H.
Hahahahaha~ habis kena gelak.
Sesuatu yang buat aku fobia nak sidai cadar.

Sekian buat kali ini.
Ada masa, aku bebel lagi ye.

Nak mintak tolong sikit boleh?
Tolong sedekahkan al-fatihah buat kedua-dua arwah makcik dan paklong aku ye?
Terima kasih..
*wink*wink*

Jumaat, 3 Februari 2012

Hang Memang Sah Pengotor!!

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Februari 03, 2012 1 comments Links to this post
Salam..

Ni luahan hati lagi. Hahaha~ Sejak akhir-akhir ni blog aku memang ternyata bosan. Tak habis-habis dengan luahan hati.

Kali ni mengisahkan tentang sekumpulan manusia yang pengotor.
Sesiapa yang tengah makan, aku sarankan jangan baca.
Tapi kalau korang jenis hati kering, tak apa. Carry on je la ye?




Hari tu aku masuk tandas.
Tak sabar nak masuk sebab tak tahan. Yelah, sejuk kot tempat kerja aku.
Masuk ke, terus gi jamban la kan. Nak tunggu apa lagi.

Aku tengok mangkuk tandas tu, aku dah meloya.
Laaaa siapa la yang kencing tak siram ni.
Adoi sapa punya kerja ni wey?

Seperti yang korang tahu, mangkuk tandas berwarna putih.
Jadi memang obvious sangat la kalau ada kesan-kesan orang tak siram kencing kan?
Cuba teka warna apa?
Warna kuning pekat. Baik punya.
Uwekkk~ aku duk taip ni pun masih meremang kegelian.
Dah la tak siram, air kencing bertabur sekeliling mangkuk tandas.
Memang aku blah terus lah.
Takkan aku nak tolong siram kencing 'tikus' tu kan?
Banyak lagi benda baik aku boleh buat.




Ok, suatu hari, pada hari yang berlainan.
Same place la. Tandas.
Tak payah tengok mangkuk tandas la kali ni.
Pergi je kat sinki.
Hajat di hati nak basuh tangan.

Sekali.....

Ada muntah dalam sinki tu.
YA ALLAH ya tuhanku...
Aku tak faham la..
Susah sangat ke ko nak siram balik muntah ko tu?
Ye, aku tahu muntah ko besar-besar..
Tak muat nak melalui lubang-lubang sinki tu.
Aku cadangkan, sebelum ko muntah, ko kunyah makanan ko 44 kali.
For sure lepas ni muntah ko keluar dalam butiran yang lebih kecil.
Maka muntah tu pun muatlah melalui lubang sinki tu.
Tak pun, ko muntah direct dalam lubang tandas. Boleh?

Takkan la ko nak harapkan cleaner je bersihkan tandas.
Lepas guna tu, tolong la jangan tinggalkan benda-benda kotor.
Tu bukan tandas bapak ko.
Faham?

Macam ni kakitangan kerajaan.
Teruk betul la.
Takda common sense langsung.

Kalau time sekolah dulu, selalu jumpa benda lain.
Terutama tandas perempuan.
Faham-faham je la.

Masuk alam pekerjaan, jumpa benda lain pulak.
Tapi masalahnya, masing-masing dah besar.
Takkan kencing dan muntah sendiri tak pandai nak siram.
Dasar PENGOTOR!!!

Ahad, 29 Januari 2012

Blog Ini Sudah Gila

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Januari 29, 2012 0 comments Links to this post
Bila masa pulak aku suka kasut?




Isk.. Ni yang nak marah ni..
Blog aku telah tersangkut dengan blog orang lain.

Actually, dulu blog aku guna URL lain. Sekarang URL tu dah diambil oleh tuan punya blog yang suka kasut ni.
Tak kisah la kan sebab aku pun dah tak nak guna URL tu.
Tapi tak sangka jadi macam ni.

Dan bila aku klik link "Saya Suka Kasut" tu, dia terus membawa aku ke blog yang satu lagi..

Adoi, sabar je la.

Ada sesiapa tahu macam mana nak menyelesaikan masalah ini?

Inilah padahnya kalau guna nama pena yang sama dengan orang lain.

Tapi... aku dah tukar nama, still tak jalan jugak.

So..HOW??

Isnin, 23 Januari 2012

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Yang Memikul

Posted by LeptoSpyra at Isnin, Januari 23, 2012 4 comments Links to this post
Salam. Maaflah kepada pembaca lama menunggu post baru dari aku. Terutama sekali kepada sahabat baikku Pn X dan En Y. Bukan aku tak nak update, banyak benda yang aku nak cerita. Tapi memandangkan line internet yang macam panggam (gampang), niat suci aku wajiblah ditangguh dahulu.

Keseriusan hidup aku bermula apabila aku difitnah oleh seorang Pak Aji di tempat kerja aku. Come on Pak Aji, be matured! Takkan benda kecik pun ko nak buat fitnah pasal aku. Aji, Aji, Aji... cantik kopiah ko. Putih bak salju. Namun itu tak menjamin keputihan hati ko.

Tak payahlah aku cerita fitnah apa yang dia buat. Korang akan gelak terguling-guling nanti. It’s really a small matter. Tapi itu Aji sudah putar belit cerita asal menjadikannya sebagai epik terulung abad ini.

Bila aku cerita pada En Tunang, beliau marah aku. Aku pun tak tahu kenapa. Layan je lah! Ingatkan saja nak menggedik, alih-alih aku pulak kena marah. Kih kih kih sabar jelah.

***********************************************************************

Aku sedih sebab hari ni aku kena marah lagi. Kali ni dengan Pak Lang aku. Dia marah sebab abah aku duk tunggu aku kat Penang. Sedih gila.

Bukan pintaku nak menyusahkan semua orang, tapi percayalah.. Dah berbuih mulut aku suruh abah balik. Tapi dia yang nak teman aku. Aku tak tahu pasal apa. Aku boleh hidup sendiri. Aku tak kisah. Susah mana pun kehidupan kat Penang tu, kalau terdesak, lama-lama kita akan cari jalan sendiri untuk survive.

Tapi abah aku ni lain. Nak jugak teman. Dia tak tahu aku malu. Sebab orang judge aku sebagai anak manja la. Anak bapak la. Kerja pegawai, umur 25 tapi still celah ketiak bapak. Ingat aku tak stress ke? Ko ingat aku suka sangat ke nak menyusahkan abah aku? Tu orang-orang kat lab tu.. Tak sanggup la aku nak dengar dorang duk perli aku.

”Ai, duk ngan abah lagi ke?”
”Ooo abah duk sini lagi ke?”
”Dah follow up ke kat kuarters?”
“Ko ni tak da effort ke nak berdikari?”

Lebih kurang begitulah ayat-ayat sembilu. Memang menghiris perasaan.

Aku ni manusia biasa. Aku try sekadar yang termampu. Kalau tiap-tiap hari aku follow up kuarters, duk sembah kaki pegawai perumahan tu, kalau still tak ada kosong nak buat macam mana?

Yang baik, memang baik. Tapi ada certain tu, memang macam duri dalam daging. Gunting dalam lipatan. Telur dalam mee. Haa kan dah mengarut dah.
Sakit hati aku tau.


***********************************************************************

Sekarang ni aku letih sangat. Semalam aku keluar berjemur bawah matahari semata-mata nak cari kedai fotostat. Aku yang duk TTJ ni boleh sampai ke Seremban Jaya sebab nak cari mesin fotostat.

Boleh pulak kan nak fotostat dokumen penting, tengok-tengok semua kedai tutup. Memang rasa nak nagis kat tepi koridor tu semalam. Kah kah kah.

Panas woo semalam. Aku ni dah la tak boleh kena panas. Sekarang terimalah padahnya. Rasa nak demam. Badan letih-letih. Sendi dan otot pun meragam dah. Ditambah pula dengan sakit tekak dan batuk (sebab overdose limau)

Besok nak drive balik Penang pulak. Haisyhhh~

Cukuplah membebel. Asyik mengeluh je aku ni. Blog je la tempat aku mengeluh. Nak mengeluh depan orang, nanti kena marah pulak. Baik aku taip je.

Semoga aku lebih tabah menghadapi dugaan hidup.
Kepada En Tunang, saya sayang kamu~
 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez