Selasa, 15 Disember 2009

Aaarrrggghhhh!!!

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Disember 15, 2009 0 comments Links to this post


Tensionnnn!!!

Sakit kepala!!!

Sakit ati!!!

Tgh marah ni!!!

Rabu, 2 Disember 2009

Mengomel Kejap

Posted by LeptoSpyra at Rabu, Disember 02, 2009 3 comments Links to this post

Assalamualaikum

Sudah lama blog ni x mempunyai post baru..

Huhu~ agak sibuk kebelakangan ni (buat2 sibuk)

Lagipun, bukan ada benda nak cerita pun…


Macam2 dah berlaku sepanjang blog ni diperam

Cerita mengenai diri sendiri :


  1. muka dah bertambah buruk

  2. muka (muka sahaja-bukan badan) dah bertambah bulat (moon face la) Haiyya!!!

  3. rabun dah semakin teruk (need a new spec lor!!)

  4. sudah menjadi ‘rajin’

  5. dan yg paling penting…… (rahsia)


Salam perantauan diucapkan kepada Mr Coney Dog.

Baginda kini berada jauh…

Jangan nakal2 k…

Sentiasa ingat tuhan walau di mana pun kita berpijak..


Kepada sahabatku, Nor Farah Shamira Bt Hamzani...

Hati2 makan kat Ipoh tu..

Makanan kt situ x sama dgn perut N9 kite...


Kepada Mak & Abah...

Tenkiu sebab sanggup jalan jauh2 (jauh ker?)

Walaupun mak tido je dlm kereta,

Jasamu tetapku kenang


Kepada Mak Teh..

Fullamak, mak teh terer la..

Dapat dia buat baju kurung aku guna kain 4 meter..

Selalu kene 4 meter setengah..

Hehe.. tocey2..


Sape lagi ek?

Berapa kerat je yg baca blog ni.. haha

Ok lah, last but not least..

Semoga diri aku akan sentiasa maju ke hadapan..

Semoga aku sentiasa dikelilingi org2 yg menyayangi aku..

Semoga aku sentiasa dirahmati Allah..

Semoga pintu rezeki aku sentiasa terbuka luas..


Kepada arwah along,

Semoga kau kini berada di dalam taman syurga

(sooo sad when I think about her)



Khamis, 5 November 2009

Dua Yang Berbeza Di Lamun Cinta

Posted by LeptoSpyra at Khamis, November 05, 2009 0 comments Links to this post


Saje nak habiskan masa

Sementara menunggu lunch

Hehe~

Jumaat, 18 September 2009

KaNiBaLiSmE

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, September 18, 2009 5 comments Links to this post

Aku betul2 rasa geli melihat apa yg aku lihat
Sekujur tubuh yg tidak lg bernyawa
Menjadi santapan kaum sejenisnya
Lipas yg mati tu aku bunuh semalam
Aku sbnrnya anti dan betul2 geli dgn lipas
Abdomen dia yg besar
Bau yg kureng
Bila dipenyekkan, akan terkeluarlah
Segala bendalir + lendir
Yang kurang menyenangkan
Iyekss...
Kalau ada lipas melintas
Pasti akn ku jejak lipas itu
Smpai lubang cacing pun
Aku akn kejar lipas tu
Sampai badan dia terbalik
Kemudian, aku akan curahkan
Minyak, syampu, sabun, cecair peluntur dll
Pada abdomen lipas yg dh berbalik tu
Biar dia x dpt bernafas!
Selepas beberapa lama
Kaki lipas itu akan berhenti mengeruit
Menandakan ia telah mati!
Puas hati aku...

Lipas makan lipas




Lipas yg makan geng dia tu pun

Akhirnya menemui ajal

Aku sembur gn shieldtox

Skrg, dua2 tlh mati

X lama lagi, populasi lipas akan berkurangan

Dengan wujudnya org spt aku.

Hehe~ (ketawa jahat)

Mungkin x lama lg

Lipas akn menjadi slh satu

Haiwan PUPUS...

Sebab adanya makhluk bernama

SITI NURHANA




Last2, dua dua mati :)

Sabtu, 12 September 2009

CaTs CoLLeCTioN

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, September 12, 2009 2 comments Links to this post

Hehe~
Kali ni nak tunjukkan beberapa
Aksi-aksi kucing yg berjaya
Dirakam kan..
Papepun, LAYAN~
ZAS!

Mengantuk rupanya...
Haha, sori kacau~


Siap jeling buat muka poyo lagi

Eksyen gile


Sombong la

Sikit pun x pndg kamera



Model abad ini
Perghh.. bergaya betol



Caught in action!
Kucing itu cuba meminum air dr bekas air tersebut
Ble aku sergah, dia buat2 jilat-jilat bulu
Eleh, taktik lame…


Kucing kat morib ms fieldwork mikrob sekitar
Makan besar dia hr tu
Sume bdk belanje dia mkn tulang ikan. Haha~



Kucing kat AMIN
Rupe blh tahan lawa~ gebu~
Tp dia ada tabiat suke mencakar selipar
Habis slipar bdk2 ni berlubang2. Haha~


Kurap..lagi skali
Tgh buat muka x bersalah slps mencurik ikan bilis





Ni sekoq lg.. berpaling tadah
Skali tgk mcm senandung si dayang ke hape?
Hitam pekat



Kurap..
Tgh mimpi bermalam di Las Vegas
Sampai tegak ekor dia
Isk..isk :P


Kurap..
Kucing yg tlh berpaling tadah dr famili aku
Susu yg ku bagi, tuba yg engkau bls
Nak mkn ubi rebus la tu~


Kucing liar
Bjaye jgk aku amik gambo dia
Aku pggl dia ”phantom cat”
Mata sblh buta~
Xtau nape dia comot sgt?? X mandi :p

Jumaat, 4 September 2009

TaNda KeMaTiaN HaMpiR TiBa

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, September 04, 2009 5 comments Links to this post


Hmm.. salam ramadhan al mubarak

Kali ni nak share sesuatu yg penting bg umat islam

So entri kali ni adlh berkenaan:

TANDA-TANDA AJAL HAMPIR TIBA

TANDA 100 HARI SEBELUM HARI MATI



  • semua org islam akn mdapat tanda ini, antara sedar atau tidak sahaja


  • lazimnya muncul selepas asar


  • tandanya adlh, dr hujung rambut hingga hujung kaki akan mengalami getaran/seolah2 menggigil


  • bg mereka yg sedar dan terdetik bhw ajalnya makin dekat, maka tanda ini akan tiba2 hilang


TANDA 40 HARI SEBELUM HARI MATI



  • berlaku selepas waktu asar


  • bahagian pusat akan berdenyut


  • pada ketika ini, daun yg tertulis nama kita akn gugur dr pokok yg terletak di arash allah


  • malaikat maut akan membuat persediaan dan mula mengikuti kita sepnjg masa


TANDA 7 HARI SEBELUM HARI MATI



  • org yg sakit yg tidak berselera makan, tiba2 berselera untuk makan


TANDA 3 HARI SEBELUM HARI MATI



  • terasa denyutan di bhgian tgh dahi


  • mata hitam kita sudah tidak bersinar lagi


  • hidung akn perlahan2 jatuh jika dilihat dr sudut sisi


  • telinga akan menjadi layu dan bhgian hujungnya akn perlahan2 masuk ke dalam


  • tapak kaki yg terlunjur perlahan2 jatuh ke depan dan sukar ditegakkan


  • hendaklah kita berpuasa spy jenazah mudah diuruskan


TANDA 1 HARI SEBELUM HARI MATI



  • selepas waktu asar


  • satu denyutan dirasakan di bhgian belakang iaitu di kwsn ubun2, menandakan kita x sempat



  • menemui asar pd keesokan hrnya


TANDA AKHIR



  • rasa sejuk di bhgn pusat dan turun perlahan2 ke pinggang, seterusnya naik ke bhgian halkum


  • ketika ini, hendaklah kita mengucapkan kalimah syahadah


SESUNGGUHNYA, ALLAH YANG MENGHIDUPKAN KITA, MAKA KEPADA DIALAH KITA


KEMBALI

Ahad, 23 Ogos 2009

Xde BeNDa LaiN NaK CeRiTa

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 23, 2009 3 comments Links to this post


Hmm Ramadhan dtg lg
Alhamdulillah, aku masih sempat menyambut kedatangannya
20 hb 8 hari tu g jumpa Dr kat HTJS
Sekali lagi aku masuk spital bare face
Selamber je aku..
Ntah pape ntah
Sekali kene virus, baru tau
Huhu~
Yang check aku Dr india (perempuan)
Muda lak aiii…
Hmm, layanan ok la
Lemah lembut
Rasa cam xmau keluar dr blk dia
Haha~
Aku pun cerita la psl masalah aku
Tapak kaki ni rasa kebas2
Bila berjalan, x dapat nak bezakan
Antara permukaan lantai gn benda lain
Aku ckp cmni bukan apa
Hari tu ada kes
Selipar aku sendiri tercabut pn aku x perasan
Yela, tapak kaki x rasa pape..
Dr tu pun melakukan beberapa ujian kat kaki aku
Habis dia cucuk2 kaki aku
Pastu dia ketuk dgn menatang apa ntah
Habis la badan aku dia check
Kemudian dia pun memanggil Dr Gun
Pakar rheumatologist
Aku dah berdebar2
Pesal kne pggl pakar?
Sakit aku makin teruk ke....?
Xla, Dr tu cume pelik je
Aku punya urine dah xde protein lg dah
Urine protein = negative
Dulu ada
Maknanya, fungsi buah pinggang dah bertambah baik
Alhamdulillah..
Tapi yeke?
Entah2 org lab tu buat silap
..hwa..
Tapi secara keseluruhan
tu puas hati la dgn condition aku sekarang
Kalau x, masakan dia :
Cut down dos steroid aku – makan 2 dan 3 bijik berselang selama 2 minggu. Kemudian teruskan
2 bijik sampai next app.
Next app pulak bulan 10. Haha, lambat lagi tu.. Dr dah mula lepaskan aku.. yahooo...
Hmm pastu amik ubat kat farmasi
Peh, byk betul
Maklumlah stok untuk 2 bulan
Kenyang la aku dok makan ubat jek~

Sabtu, 15 Ogos 2009

PuTuS....

Posted by LeptoSpyra at Sabtu, Ogos 15, 2009 3 comments Links to this post

Alahai....
Gelang kesayangan aku da putus.
Aku syg gelang tu
Abah yang bagi
Hadiah sbb dpt anugerah pelajar terbaik mikrob
Abah bagi 18 april hari tu
Sob.. sob~
Aku ni jarang dapat emas
Apatah lagi brg2 perhiasan lain
Kalau tgk aku ni mmg xpakai pape la
(baju pakai k)
Dalam idup ni
2 kali jer aku pakai emas
1st masa darjah 4
Dapat nombor satu dlm kelas
Wan kg selemak bagi aku cincin
Aku pakai cincin tu
Tapi skrg cincin tu dah hilang
Aku mmg x pandai jage..
Aku mmg cuai~
Skrg gelang plak dah x leh pakai
Hu~~
Aku mmg cuai~
Aku diamkan aje
Takut abah marah
Nanti aku g repair kat kedai
Harap2 gelang tu boleh sembuh~

Ahad, 9 Ogos 2009

Kenangan Lalu.. Yang Lawak

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 09, 2009 3 comments Links to this post


Hmm.. xde ape yg menarik pun arini.

Dalam duduk termenung, tetibe teringat cte lama kt ukm.

Dah lama dah. Masa aku 2nd year kalau x silap.

Bila teringat balik, kelakar pn ada..

Adeh... gelak sorg2 lagik...

Haha, mcm ni. Masa tu aku nak g exam Genetik kalau x silap.

Paper last tu.. Aku dari rumah masa tu coz jarak antara xm lain dgn last paper ni ada la dlm

seminggu. So baik aku duk umah kan. Leh jimat wang kos sara idup. Hehe.

Perjalanan dr umah (seremban) ke ukm bjalan lancar.

Dah sampai ukm, aku balik kolej dulu r, saje singgah jap.

Then pakat gn member nak gi xm sesama.

Sape lagi, bdk2 kolej gak r. Kby gn Eed..

Aku dah siap, pakai baju kurung biru n sandal je (igt lg tu..)

So kami bertiga pun berjln bsama2.. menapak je la coz dewan xm x jauh dr kolej kami.

Jln2 sambil borak2.. tanya2 soalan la.. huhu.. jeng3x..

Sampai kat depan pusanika tu tetibe kaki aku tersadung, dan secara spontan aku melatah : ooo

mak kau! Hahak selambe je kuar dr mulut aku..

Tp x kisah lah kan.. aku pn meneruskan perjlnan. Tapi.. apsal rasa lain ni??

Aku tgk bwh..... oh no!! Sandal yg aku pakai telah putus. Mmg x leh nak jalan dah.

Akibat tersadung td, sandal aku menerima impak yg begitu dasyat lalu putus.

Ah sudah, aku mule cuak, nk xm ni wei... kang terlambat lak...Aku igt lg, Kby cbe pasangkan

balik sandal aku tg putus tu. Tpi x bjaya.

Sementara Eed lak menenangkan aku yg mmg gelabah..

So tetibe keluar idea : bli gam n gam sandal tu. Gam blh bli sbb kat pusaneka tu ada kedai koop.

Hehe, pastu sape ntah ckp : dr bli gam baik bli slipar terus. Tp slipar jepun je la.

Aku pn setuju dan menyerahkan dompet aku kpd mereka berdua.

Mereka pn g bli selipar kat koop tu. Ak tggu je la.

Ble aku tgk slipar tu.. haha warna kuning... terang lak aiii...

Dipadankan dgn baju kurung biru.. lawak amat.. tpi aku redha je la..

Nak xm punya pasal...

Aku slambe je masuk dewan xm pakai slipar jopun kaler kuning... hahaha

Nasib baik aku x kene tahan gn pengawas...

Masa jwb xm,bdn still berpeluh sbb terkujut gn peristiwa tu.. huhu

Malu gak time tu... tapi bt dono je la... hahahaha

Mekasih la pada Eed n Kby yg tolong aku time tu..

Kalau korang xde, alamat g xm kaki ayam la.. haha..

p/s : nasib baik paper genetik aku dpt A, kalau x, aku bakar dah slipar jopun tu...

Slipar jopun tu ada lagi.. aku bt slipar tandas kat kolej. Ble da abis blaja, slipar tu aku letak kt

blakang umah.. pakai masa nak sidai baju kat ampaian... byk jasa ko slipar jopun...

Jumaat, 7 Ogos 2009

Ada Tak Pakwe Or Tunangg Or Suami Camni?

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, Ogos 07, 2009 0 comments Links to this post
KALAU ADA, TABIK LA..

Saya suka tengok jari awek saya...
Cantik betul...
Sungguh!Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah...
Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other
Di satu hari yang giler forever depan yang maha Esa...

Saya suka tengok rambut awek saya...
Cantik betol... Sungguh!
Sebab tu saya belikan tudung...
Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
Tapi takut nanti terbakar dek api neraka
Di suatu hari yang giler forever

Saya suka tengok body awek saya....
Cantik betol... Sungguh!
Sebab tu saya belikan dia telekong
Supaya mase die jumpa dengan Kekasih die Yang Utama
Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala.
Pheh syoknye...

Saya sedih tengok awek saya
Tak tido, tak makan rindu kat saya...
Saya pun macam tu jugak,
Ada problem yang sama..
Die tanya apa ubatnya?
Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakan Nya dari saya...

Saya sedih tengok awek saya
Selalu pesan macam-macam kat saya...
"Makan, minum, drive elok-elok tau..
Nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla bla" katenya....
Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu
Die tak kata satu aper pun...
Berdosanye saya....

Kesimpulannya saya memang sayang dia....
Nak jumper die giler forever...
Yang forever punye forever...
Di dunia dan akhirat terutamanya,
Janji nak share heaven sama-sama...
Bahagia selamanya...
Semoga kami saling mengingati,
Dosa sendiri pun infiniti...
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
Semoga kami menginsafi diri...

Ya Allah ampunkanlah kami.....
Semoga kami dapat bersama selamanya nanti...

Selasa, 4 Ogos 2009

LaGu PeNuH MaKna

Posted by LeptoSpyra at Selasa, Ogos 04, 2009 1 comments Links to this post


Terlukis hakikat insani
Dari cinta lautan jiwa
Satu penzahiran rasa
Jelas di mata
Satu lakonan di pentas dunia
Lukisan yang tidak berbingkai
Dan bahasa yang tak ternilai
Kita renangi bersama lautan nikmat
Sampai ke pulau segala keramat
Marilah kita pulang
Dendangkan lagu kasih sayang
Hilangkan keraguan
Terangkan kegelapan
Apa yang ada di langit dan bumi
Ada hasrat kucurahkan cinta kita tak terperi
Aku hanya menumpang kasih
Melihat keindahan menjamah kebahagiaan
Dan berterima kasih atas kurnia yang tak terhingga

Ahad, 2 Ogos 2009

Hai ObaT Hai ObaT, MaRi MaKaN ObaT

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 02, 2009 0 comments Links to this post
Senarai pil yang aku amik untuk mengawal SLE

  • Prednisolone- sejenis steroid. Fungsi, melemahkan sistem imun bg jgn terlalu aktif. Kalau sistem imun tu aktif sgt, habis la sume organ aku dia gi attack.
  • Kalsium- oleh sbb aku amik steroid, tulang aku blh jd mudah patah. So, kalsium membantu menguatkan tulang dan gigi juge.. :)
  • Rocaltrol calcitriol- pil couple gn kalsium. Rupa mcm telur cicak, tapi lembut. Membantu tubuh menyerap kalsium di dalam tubuh
  • Hydroxy chloroquine sulphate- ubat anti malaria sebenarnya. Tp sejarah membuktikan, ubat ni mampu mengurangkan gejala-gekala penyakit SLE. So, makan je la..
  • Vitamin B Complex- menambahkan sel darah merah aku yg low giler ni
  • Asid Folik- juge menambahkan sel darah merah
  • Iron tablet- darah lagi la.. haiyyo botui
  • Transfer factor- kolostrum lembu + egg yolk. Makanan tambahan ni. Kirenye ubat alternatif la.. mahal gile. Aku ni mmg menghabskan duit parents jekk.. :(

MaNa KaWaN, MaNa KeKaSiH

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 02, 2009 0 comments Links to this post

Kawan dilupa sewaktu berkasih?

Ha.. kali ni nak cakap pasal org yg slalu lupe member bila dah ada kekasih. Fuh, mengancam..


dulu, sewaktu solo, member lah teman sehati sejiwa kita. Tapi sejak mempunyai kekasih,


member ntah ke mana, sahabat entah ke mana. Ni dari pengalaman sendiri gak ni. Huhu, entah


la..bz sgt nak layan kekasih dia agaknya.

Anyway, sbnarnya ni bukan salah sesiapa pun. Siapa yg x ingin mempunyai kekasih? Setiap


manusia itu, berpasang-pasangan. Even haiwan pn ada jantan dan betinanya. Bila dah ada


kekasih ni, of course la diri rs disayangi, dimanjakan dan rasa dipunyai.. betul x?

Tapi, jgnlah sampai lupa member, beb! Bila ada kekasih, semua masa dan tumpuan diberikan


kpd kekasih. bila gembira, semua kita share dgn kekasih. Kita tinggalkan kawan kita terkontang


kanting sendirian. Bila kita gaduh dgn kekasih kita, baru lah kita dok terhegeh2 pi cari balik


member lama! Ceh, x senonoh punya perangai. Org lain pn ada perasaan jgk..

Wlaupun dah berteman, (ehem-ehem) tp aku x penah lupakan sahabat2 aku. Time aku tgh date,


tetibe kawan aku sms, duk suruh aku translate ayat dari BI ke BM, aku still layan gak.


Walaupun aku rasa cam kamus elektronik le plk.. No hal la.. member pnya pasal. Kot bz ke, aku


missed call jgk kwn2 tanda aku ingat kat diaorg. Nmpak simple, tp psikologi disebaliknya cukup


relevan. At least, diaorg tau yg aku ingat kat diaorg tu. Huh! Jgn duk ckp la nak tggu dia bls e


mel ke apa. Sampai kucing bertanduk pn entah reply ke tidak ntah. Opps.. terlebih sudah.


Hahak..

JenGkeL

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 02, 2009 0 comments Links to this post

Hmm.. hari ni x brape best la plak. Aku terpaksa bt bnda yang aku x
bpe suka. Apa benda tu, biar aku sorng je la yg tahu..
Aku malas nak berdepan dgn org yg x penah kisah dgn kehadiran aku.
Tapi aku terpaksa bt demi menjaga hati org lain.. wakaka.. padan
muka aku.
X lama lg mak teh mau kawin.. ekeke selamat pengantin baru lah ye..
tambah lg sorg ahli keluarga wan jurai. Hehe.. yng aku nye? Entah
bile x tau la. Muda lagi.. biarlah amik pengalaman idup dl..
Rindulah kat seseorg. Tp org tu tgh bz la plk.. huhu hakikat
kehidupan. Ble org tu dah xde, baru la nak rindu. Ble org tu ada di
depan mata, kenapa ungkapan tu x diluahkan? Pelik kan?
Jgn ambil mudah ttg hubungan kita dgn org sekeliling. Kdg2 mmg
perangai org tu mbuatkan kita jelek n berasa jengkel. Tp kita kne
pikir, entah2 org tu yg akn tolong kita masa kita susah nanti.
Senang cite, entah2 ble ko mati sok, org tu la yang duk baca yassin
tuk ko..Ni peringatan tuk diri aku sendiri. Aku tgh bengkek dgn umat
sorang ni. Tp, sabar je la dlm ati.. nak marah pn xleh, maklumla aku
ni senang nak kne attack ngan penyakit. Sekali dia relapse, habis la
aku. So, bersabar n think positive..
“I’M LIVING WITH SLE FOR THE REST OF MY LIFE”
But
“I CAN STILL LIVE A NORMAL LIFE”


ChEck Up... Apa YanG BaGuS

Posted by LeptoSpyra at Ahad, Ogos 02, 2009 0 comments Links to this post



Semalam g check up kat HTJ. Fuh buat pertama kalinya aku rs sekejap je kne tggu.

Slalunya lame giler.. sampai tersengguk2 jgk la menahan ngantuk. Dr kali ni best

sbb friendly, sbb dia perempuan kot that’s y aku rs selesa ble nk bercerita.

Dr kata keputusan ujian darah makin baik.. Alhamdulillah..

Dan..yang paling best, steroid telah dikurangkan dosnya. Slalu kne amik 4 biji tp skrg 3 biji je..

hehe. Tapi 4 biji tu kire sikit jgk la bbanding patient lain. Sampai 10 biji sehari. Gile wei..

Next app 20 ogos.. aiseh, sehari slpas konvo tu.. dan klinik pn da tukar. Dr klinik rheumatologi

ke klinik SLE. Ni kre klinik yg sbnr2nya utk patient mcm aku ni.

Selama mengambik steroid ni, mcm2 perubahan da blaku dlm diri aku. Meh sni aku buat list

  • Selera makan makin mengganas, asyk mau mkn je. Tp xde benda nak makan. Perut x penah kenyang! (tp x gemuk lg la)
  • Berat badan makin naik. Tp skt2 je.. tp bgusla. Aku kan kurus tahap gaban
  • Senang bpeluh ma.. peluh lepas makan nasi = peluh lepas maraton 50 km!!!
  • Muke dah mule tumbuh acne.. wa... tp slamber je la..
Tp yg bagusnye, skrg sakit dah terkawal.. alhamdulillah. Dulu mmg penat gle, asyk demam je n

selera makan xde lgsg. Nak jalan pn tak larat. Seksa... tp skrg, Allah dah beri aku kesihatan.

Syukur.. yg penting, think positive!!

Khamis, 16 Julai 2009

BeinG A WoMeN Is Sooo SpeCiaL

Posted by LeptoSpyra at Khamis, Julai 16, 2009 0 comments Links to this post
1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih burukdaripada 1,000 lelakiyang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebihbaik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknyadaripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahaladaripada tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulangke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahalajihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yangtidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akanmendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayangdan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayangakan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar danberjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adabrumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awaldaripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikatdan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalamsyurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kudayang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam harikerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan olehAllah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hatianaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan"bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doakeberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum denganbismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akanmendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat padasuami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurgadari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa padasiang hari.

16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat padamalam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahunsolat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnyaAllah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepasbersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akanmendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh(2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknyayang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahuns olat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akanmendapat pahala 7tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaansuaminya akan memasuki syurga

 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez