Isnin, 23 Januari 2012

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Yang Memikul

Posted by LeptoSpyra at Isnin, Januari 23, 2012
Salam. Maaflah kepada pembaca lama menunggu post baru dari aku. Terutama sekali kepada sahabat baikku Pn X dan En Y. Bukan aku tak nak update, banyak benda yang aku nak cerita. Tapi memandangkan line internet yang macam panggam (gampang), niat suci aku wajiblah ditangguh dahulu.

Keseriusan hidup aku bermula apabila aku difitnah oleh seorang Pak Aji di tempat kerja aku. Come on Pak Aji, be matured! Takkan benda kecik pun ko nak buat fitnah pasal aku. Aji, Aji, Aji... cantik kopiah ko. Putih bak salju. Namun itu tak menjamin keputihan hati ko.

Tak payahlah aku cerita fitnah apa yang dia buat. Korang akan gelak terguling-guling nanti. It’s really a small matter. Tapi itu Aji sudah putar belit cerita asal menjadikannya sebagai epik terulung abad ini.

Bila aku cerita pada En Tunang, beliau marah aku. Aku pun tak tahu kenapa. Layan je lah! Ingatkan saja nak menggedik, alih-alih aku pulak kena marah. Kih kih kih sabar jelah.

***********************************************************************

Aku sedih sebab hari ni aku kena marah lagi. Kali ni dengan Pak Lang aku. Dia marah sebab abah aku duk tunggu aku kat Penang. Sedih gila.

Bukan pintaku nak menyusahkan semua orang, tapi percayalah.. Dah berbuih mulut aku suruh abah balik. Tapi dia yang nak teman aku. Aku tak tahu pasal apa. Aku boleh hidup sendiri. Aku tak kisah. Susah mana pun kehidupan kat Penang tu, kalau terdesak, lama-lama kita akan cari jalan sendiri untuk survive.

Tapi abah aku ni lain. Nak jugak teman. Dia tak tahu aku malu. Sebab orang judge aku sebagai anak manja la. Anak bapak la. Kerja pegawai, umur 25 tapi still celah ketiak bapak. Ingat aku tak stress ke? Ko ingat aku suka sangat ke nak menyusahkan abah aku? Tu orang-orang kat lab tu.. Tak sanggup la aku nak dengar dorang duk perli aku.

”Ai, duk ngan abah lagi ke?”
”Ooo abah duk sini lagi ke?”
”Dah follow up ke kat kuarters?”
“Ko ni tak da effort ke nak berdikari?”

Lebih kurang begitulah ayat-ayat sembilu. Memang menghiris perasaan.

Aku ni manusia biasa. Aku try sekadar yang termampu. Kalau tiap-tiap hari aku follow up kuarters, duk sembah kaki pegawai perumahan tu, kalau still tak ada kosong nak buat macam mana?

Yang baik, memang baik. Tapi ada certain tu, memang macam duri dalam daging. Gunting dalam lipatan. Telur dalam mee. Haa kan dah mengarut dah.
Sakit hati aku tau.


***********************************************************************

Sekarang ni aku letih sangat. Semalam aku keluar berjemur bawah matahari semata-mata nak cari kedai fotostat. Aku yang duk TTJ ni boleh sampai ke Seremban Jaya sebab nak cari mesin fotostat.

Boleh pulak kan nak fotostat dokumen penting, tengok-tengok semua kedai tutup. Memang rasa nak nagis kat tepi koridor tu semalam. Kah kah kah.

Panas woo semalam. Aku ni dah la tak boleh kena panas. Sekarang terimalah padahnya. Rasa nak demam. Badan letih-letih. Sendi dan otot pun meragam dah. Ditambah pula dengan sakit tekak dan batuk (sebab overdose limau)

Besok nak drive balik Penang pulak. Haisyhhh~

Cukuplah membebel. Asyik mengeluh je aku ni. Blog je la tempat aku mengeluh. Nak mengeluh depan orang, nanti kena marah pulak. Baik aku taip je.

Semoga aku lebih tabah menghadapi dugaan hidup.
Kepada En Tunang, saya sayang kamu~

4 comments:

.........cP~ on 24 Januari 2012 12:20 PTG berkata...

Pujuk lah abah slow-slow lagi. Ataupun dia yang sebenarnya sengaja nak duk dengan awak, nak ada tempat bermanja. Mana tau, kan? Anak kesayangan dia, dia tak sanggup nak jauh.

farah shamira on 24 Januari 2012 8:42 PTG berkata...

sabar je la kakak. mulut org bukan buleh tutup. bukan dorang nk bagi kita makan, kan? redha je. sampai satu masa nanti, pkcik hamzah tu lepaskan awak gak :D

selamat menempuh kehidupan masa depan! :D

pembaca tegar berkata...

wahhhh.. sayang en.tunang je ke? aku nk jgk kasih sayang ko..miahahahahah

LeptoSpyra on 3 Februari 2012 2:44 PTG berkata...

Semua di atas, thanks untuk nasihat.
saya sedang bertabah sebaik mungkin..
huhuhuhuhu (gelak ada makna)

 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez