Selasa, 12 April 2011

Kenapa Penunggang Motor Macam Tu???

Posted by LeptoSpyra at Selasa, April 12, 2011


Gambar di atas adalah dirujuk.

Selalu aku pergi kerja naik kereta.

Bukan selalu, tapi hari-hari.

Dah masuk 8 bulan aku drive sorang-sorang, ada satu tabiat penunggang motor ni aku perhatikan.

Let say aku nak masuk kiri, dan aku memberi signal la untuk menukar lorong.

Dan ada motor kat situ. Dia pulak nak masuk lorong kanan.

Kira macam aku nak masuk lorong dia, dia nak masuk lorong aku.

Okey yang pasti, motor tu hanya memberikan isyarat kepala.

WTH ??? (What The Horse)

Bila motor nak masuk kanan, dia toleh kanan (2-3 kali).

Bila dia nak masuk kiri, dia toleh kiri (2-3 kali jugak).

Tu namanya isyarat kepala hangguk dia.

Mana signal motor kau bro?

Kalau signal motor rosak, pakai isyarat tangan la bro.

Mana ada belajar kat JPJ pakai signal kepala hangguk.

Bro, aku tak boleh baca apa yang ada dalam kepala kau.

Kalau kau nak tukar lorong, bagi signal.

Bukan main toleh-toleh je.

Aku cakap ni bukan apa. Aku selalu hampir menabrak (melanggar) motor yang penunggangnya pakai isyarat kepala hangguk.

Kalau eksiden, ko jugak yang penyek.

Aku steady je kot dalam kereta.

Please la hargai sikit nyawa tu.

8 comments:

Diam Diam SUda berkata...

mak ai..
ayat garang..

*bersangka baek dngn penunggang motosikal :D

little on 12 April 2011 8:18 PTG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
apik pehe on 12 April 2011 8:20 PTG berkata...

huhu,,,sabo2..
maybe dia takder tangan kot...aaaaa..hehehe

acap on 12 April 2011 8:21 PTG berkata...

dia toleh tu bukan sebagai syarat dia nk bagi 'signal'.
tp nak tengok side kanan/kiri tu clear ke x.
side mirror moto dan kereta x sama taw. blind side besar tu kalo nek moto that's why most riders will act like that to make sure they are safe enough when changing the lane. yang kes kena langgar lori putus2 kaki tu kes x toleh dulu lah b4 changing lane. tengok side mirror clear padahal kete datang.

bab x bagi signal tu pandai2 lah sound dia depan2 ye. hehe. i just want to make u clear about ur isyarat kepala hangguk :)

ex penunggang moto berkata...

Aku amat setuju dgn setiap kata2 tuan punye blog ni...Aku dh selalu kene gan penunggang motor ni...Aku dulu pun ex penunggang motor tp takdela bwk mcm tuan punye blog ni ckp...Buat penunggang motosikal..Hargailah nyawa anda..Anda kene igt yg kt ats jln raya tu bkn korank je, ada org lain gak..Jgn sesuka hati menukar lorong tanpa memberi sebarang signal n jgn nk mencelah-celah sgt..Karang tak psl2 terus tercelah..Jgn marah ar wahai penunggang motosikal...

i am S!L4H.. on 12 April 2011 9:34 PTG berkata...

byk org byk ragam.
~erkkk

SiLabiLabi on 13 April 2011 11:28 PTG berkata...

AYAT STYLO GLE lah..hahaha


Pendedahan Exclusive : Adakah Ini Islam Dimata Dunia?
Buku YellowPages Hancur Guna Woofer
BlogSHOP : Jana Wang Tambahan

Tanpa Nama berkata...

setuju dgn acap..aku xleh nak bayang bila cilok nak kena bg signal hehehe

 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez