Jumaat, 22 April 2011

E-mel Dari Jamaluddin Bahari : WTF, Makin Susah La Gamaknya

Posted by LeptoSpyra at Jumaat, April 22, 2011
Kopipes je dari inbox e-mel ku.

Sesiapa yang subscribe kerja kerajaan ni, confirm dapat e-mel ni jugak.



Salam hormat Hana,


Di pagi Jumaat ini, saya cuma ingin sampaikan satu
info.


Kini..


Kaedah pengambilan yang dijalankan SPA telah berubah.
Dahulu, calon yang layak akan terus dipanggil temuduga.
Kini dah berubah secara beransur-ansur....


Proses saringan dilakukan oleh SPA seperti di bawah:


1. Tapisan Awal
===============
- calon yang mendaftar online ditapis samada
penuhi syarat atau tidak.


2. Peperiksaan
===============
- calon dinilai pengetahuan am, pengetahuan
bidang, kemahiran bahasa dll. Ujian SAHSIAH
dan MINAT juga diadakan.


3. Penilaian Kompetensi
========================
- Sesi ini bertujuan mengukur kompetensi
calon dari aspek Attitude-Skill-Knowledge
(ASK) dengan tugas dan jawatan yang dipohon.


4. Temuduga
=============
- Uji kesesuaian dan perwatakan calon.


Ini bermula dengan pengambilan jawatan pengurusan
dan professional - Gred 41. Mereka akan lalui
4 peringkat penilaian ini. Ianya dilakukan secara
berperingkat bagi semua jawatan Gred 41.


Dan bermula 2012, ianya akan digunapakai dalam
pengambilan jawatan sokongan iaitu gred 29 ke bawah.


Hana boleh tahu lebih detail lagi di link
di bawah:
http://www.kerja-kerajaan.com/blog/umum/kaedah-pengambilan-kakitangan-awam-di-spa/



Sekian info dari saya.



Daripada,
JaMaL
admin kerja-kerajaan.com

Punya la susah nak dapat kerja kerajaan, tapi apasal orang yang dah diterima sebagai kakitangan kerajaan, aku tengok kerjanya lebih kurang je?

Bukan semua, okey?

Tapi segelintir. Nak angkat phone pun malas.

Susah la macam ni. Tak tahu bersyukur punya manusia.

5 comments:

Nur Makkiah on 22 April 2011 10:09 PTG berkata...

huhu...btol2...makin payah ler kite nak dapat keje tetapkan...hehe..~musnah harapan nk keje goment...~ :)

farah shamira on 23 April 2011 1:15 PTG berkata...

betol. saya sokong. mcm siot je main pas2 telefon kat org. ok, cik call no ni. eh, cik salah i, kami xbuat urusan tu, sila tnya org ni plak.

DAMN. abes kredit.
paling xbuleh blah, ade plak lagu. lama plak tu.
adei.

susah la.

Hana on 24 April 2011 10:45 PG berkata...

KIAH : huaaa~ jangan cakap begitu. kerajaan ni ada limit umur dia kan kalau nak masuk. kita masih ada masa lg. BERUSAHA!!

FARAH : i hate it. but it's true.
g kat kaunter pun buat bodo je. sengal punya manusia. kerja tak ikhlas!!

ayunibudakbaek berkata...

Mak aii, apa psl mkn susah..Takpelah, bia jelah aku keje gn kt company aku 2 smpi pencen...Tp aku setuju kata2 ko hana..Pekerja kerajaan ni poya sesgt..Mcmlah, keje tue pangkat besar sgt...agkt phone pn x reti nk ckp..Dah tue tak dengar plak....Syarat nk msk keje kerajaan ni kene tmbh, ujian telinga....

Hana on 25 April 2011 8:35 PG berkata...

waakakaka~ ko terbaik la bro yunie.
adoi, tanbah ujian telinga kan? kasi korek telinga dia, biar dia dgr bunyi phone dan terus angkat panggilan

 

Ini Blog LeptoSpyra Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez